Högkvalitativa texter till riktigt bra priser!

Frilansare så mycket ska du ta betalt

Många frilansare kämpar med att lyckas ta tillräckligt betalt för att klara sig på lång sikt. Så här ska du tänka, räkna och argumentera!

Detta är ett långt uppdrag, så vi tycker att 500 kronor i timmen är rimligt.

Mer än 600 kronor i timmen kan vi inte betala, då tjänar vi mer på att anställa.

800 kronor? Det är för saftigt för oss. Det finns ju många duktiga kandidater som tar mindre betalt.

Känner du igen argumenten?

Som frilansare har du säkert hört många förklaringar till varför du tyvärr inte kan få den ersättning du bett om. Och det är svårt att stå på sig. Frilansare är ofta ensamma i sin verksamhet och det är läskigt att säga nej till uppdrag, för vem vet när nästa potentiella kund knackar på dörren? Otryggheten är helt enkelt en starkt bidragande faktor till att många av oss accepterar uppdrag med arvoden som vi VET är orimliga. Och i Jantes land kan det dessutom vara svårt att bestämma vad man egentligen är värd.

Finns statistik som stöttar frilansare

Men om du själv inte kan bestämma ditt värde, kan du trösta dig med att det finns gott om statistik som talar om det för dig. Jag tycker att vi kan enas om en sak här och nu att frilansare ska ha lika lön som anställda.Varje år genomförs löneundersökningar som visar vad exempelvis en kommunikatör i Skövde med sju års erfarenhet har som genomsnittlig lön. Själv får jag mina rapporter från mitt fackförbund DIK, men även Unionen ger ut årliga rapporter och en snabb Google-sökning visar att det finns mycket användbar statistik du kan kika på för att skapa dig en helhetsbild av marknaden.

Jag tycker att vi kan enas om en sak här och nu. Frilansare ska ha lika lön som anställda.

Så räknar du ut frilansarvodet

För en tid sedan träffade jag vi en revisor som förklarade att det faktiskt inte är särskilt komplicerat att bestämma ett arvode. Det är heller inte  en fråga om tycke och smak. Det finns helt enkelt en formel för att räkna ut det arvode du ska ha för ditt konsultarbete.

1. Först bestämmer du den månadslön du vill/bör ha. Med andra ord, vad du, med din erfarenhet och kompetens realistiskt skulle få i lön om du var anställd.

2. Sedan tar du 2,4 procent av den fastställda månadslönen.

3. Den summan du får, är ditt timarvode.

Exempelvis: 36.000 (din månadslön) x 0.024 (2.4%) = 864 (ditt timarvode)

Bakom 2,4-formeln ligger en del antaganden:

Du har 5 veckors betald semester.

Du jobbar 8 timmar varje dag. (måndag till fredag).

Egenavgifter och pensionslösning beräknas på 50 procent av bruttolön.

Du har inga anställda.

Du har en 70-procentig faktureringsgrad, (sjukdom, VAB, röda dagar, inga uppdrag etcetera).

Du har en önskad vinstmarginal på 30 procent (för att spara till bufferten vi pratade om tidigare)

Du har omkostnader i företaget (hyra, marknadsföring, visitkort, internet etcetera).

Om vi räknar baklänges och föreställer oss ett arvode på 500 kronor/timmen får du en månadslön på 20 850 kronor. Skulle du ta en anställning med den lönen? Om ditt svar är nej, ska du nog inte ta uppdraget heller. När jag lärde mig om 2,4-formeln fick jag en helt annan säkerhet i arvodesfrågor och det blev lättare att förhandla. Med det här blogginlägget vill jag dela med mig av den säkerheten. Om inte annat kan du som frilansar nu fatta ett informerat beslut nästa gång du funderar på ett uppdrag.

5 anledningar att inte ta frilansuppdrag med lågt arvode

Vi börjar med ett självklart argument; även frilanskonsulter behöver äta, betala räkningar och ha något över till nöjen och sparkonto.

Ett långt uppdrag med lågt arvode är en dålig affär för dig. Du binder upp dig till ett lågt pris och tvingas antagligen säga nej till bättre uppdrag.

Du bör planera för dåliga tider genom att bygga en ekonomisk buffert för när du potentiellt inte får uppdrag. Och det kan du inte kan göra på ett lågt arvode.

Solidaritet är kanske ett omodernt ord men när du tar ett accepterar ett dåligt betalt uppdrag, förstör du för dina frilanskollegor som försöker få det arvode de är värda.

Ett lågt ingångsarvode blir svårt att förhandla upp till en rimlig nivå. Sluta lura dig själv.